Elektrische fiets in de zon

De zomer is weer begonnen, de Corona maatregelen zijn wat versoepeld en we zitten massaal op de (elektrische) fiets. Heerlijk!
Wat is er nou lekkerder dan een mooie fietsroute fietsen terwijl de zon schijnt en een licht briesje je afkoelt. Toch is het handig om met erg warm weer voorzichtig om te gaan met je e-bike (accu). Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk een goede accu hebben.

Accu verkoeling

Van e-bikes accu’s is het bekend dat die optimaal presteren bij een temperatuur tussen de 10 en 25 graden Celsius. Bij lage temperaturen neem de capaciteit en dus de actieradius, af. Bij heel warm weer is dit niet het geval, maar het gevaar is dan dat de accu oververhit raakt. Dit kan ernstige gevolgen hebben en is zeker niet goed voor de levensduur van de accu.

Tijdens het fietsen is er wel enige verkoeling, dankzij de rijwind, maar het is verstandig om bij pauze de e-bike niet in de volle zon te parkeren, maar een schaduwplek op te zoeken voor de e-bike.

Accu opladen met warm weer

Zeker met warm weer is het niet aan te raden om de accu tussentijds even snel op te laden. De accu is dan te warm en kan oververhit raken. Veel beter is om de accu eerst af te laten koelen zodat die zich kan herstellen. Wacht daarom even tot je de accu weer zonder problemen in je hand kunt houden en laadt deze dan pas weer op, het liefst op een koele plek. Bij heel warm weer is het overigens beter om de accu niet volledig op te laden. Wanneer je een snellader  gebruikt, houdt dan een oogje in het zeil of de temperatuur niet te hoog wordt. Kan je de accu redelijk normaal in je handen vasthouden? Dan zit je goed. Zo niet, haal je de accu even uit de stekker.

“Is er geen plek voor de e-bike in de schaduw? Haal dan de accu eruit en neem die mee naar een schaduwplek, zodat deze een beetje kan afkoelen.”

Gerard Lenting

Laatste tip

Zorg ook goed voor je eigen interne accu :-) Drink voldoende tijdens het fietsen, neem regelmatig pauze. Je mag het terras weer op :-)

Vergeet je ook niet in te smeren met goede zonnebrand.

Fijne fietszomer :-)