E-bike aankooptips
E-bikes zijn duurder, dus laat u goed informeren voordat u een E-bike aanschaft
E-bikes zijn duurder, dus laat u goed informeren voordat u een E-bike aanschaft
Een E-bike is duurder in aanschaf dan een normale fiets. Het is daarom misschien wel extra belangrijk om u goed te laten informeren!
Denk goed na over het gebruik van de fiets en stem hier de actieradius op af.
Wilt u de fiets overal kunnen opladen? Kies dan voor een uitneembare accu.
Rijervaringen van anderen zijn subjectief, probeer daarom de fiets altijd zelf uit.
Kies voor een A-Merk: deze zijn betrouwbaar, veilig en bieden u meer en langer fietsplezier.
Kies voor een fiets met een Bosch motor: deze zijn uiterst betrouwbaar, krachten, goed te updaten en bieden u langer fietsplezier.
De eerste paar keer zal de accu nog niet helemaal zijn volledige capaciteit hebben. Pas na een paar oplaadbeurten bereikt de accu zijn volledige capaciteit. Mocht de accu in het begin (voornamelijk in de wintermaanden) wat eerder leeg zijn dan verwacht….gun hem dan nogmaals een oplaadperiode.
Een E-bike heeft nauwelijks meer onderhoud nodig dan een gewone fiets. Het grote verschil zit hem echter in de accu. Deze is nogal gevoelig voor lage temperaturen. Als het flink koud is, zal de accu veel sneller leeg zijn. Wanneer uw fiets in een onverwarmde schuur staat, is het verstandig om de accu binnen te laden en te bewaren.
De nieuwere type accu’s kunnen altijd bijgeladen worden, je hoeft deze dus niet eerst helemaal leeg te rijden.
Wen uzelf eraan na iedere rit de accu bij te laden. Nieuwe laders werken als “druppellader”, ze vullen de accu en zorgen er daarna voor dat er af en toe iets bijgestopt wordt als de accu vermogen verliest. Dit kost nauwelijks stroom en u bent altijd klaar om met een volle accu te vertrekken.
Wat zijn de verschillen in batterijen (accu typen) die worden gebruikt bij elektrische fietsen?
De accu is een essentieel en duur onderdeel van de E-bike. Er worden momenteel drie typen accu’s gebruikt (Een Nikkel-Cadmium accu vindt men alleen op oude/tweedehands E-bikes)
(Nikkel Metaalhybride)
Een verbetering ten opzichte van de loodaccu’s; milieuvriendelijker, hogere stroomopname en een lager gewicht. De batterijen hebben wel last van het memory-effect. Dit betekent dat de batterijen naar verloop van tijd minder lang mee gaan. Ook ontladen de accu’s zichzelf langzaam als ze niet worden gebruikt, vooral bij lage temperaturen.
(Lithium Ion) of Li-ion Mn (Lithium Ion Mangaan)
De meest gebruikte accu’s op de markt. De cellen hebben een hogere spanning dan NiMh of NiCd. Voor dezelfde spanning heb je minder cellen nodig. Of je hebt meer energie bij een gelijke omvang van de batterij. Li-ion batterijen voor E-bikes hebben minder last van het memory-effect of zelfontlading en zijn ook nog eens milieuvriendelijker. Duurder dan de NiMh accu.
(Lithium-ion-polymeer)
Kortweg Lipo-accu genoemd. Verbeterde variant van de Li-ion batterij met een groter vermogen per gewicht en zeer snelle laadtijd. Duurder dan de Li-ion accu.